4 tips om de user experience van je jobsite te verbeteren

Kort gezegd slaat de User Experience op hoe jouw gebruikers je jobsite ervaren. Hoe snel laden je pagina’s? Is je jobsite mobile responsive? Het is belangrijk om hiermee bezig te zijn, want een betere ervaring leidt tot vlottere sollicitaties. Hier zijn enkele tips.

SEOEmployer brandingStorytellingCandidate Journey

1. Less is more

Een mooie jobsite staat niet altijd gelijk aan eentje vol toeters en bellen. Vul je jobsite gerust met veel relevante content, maar zorg dat deze wel duidelijk en gestructureerd is. Geef ook niet meteen al je content op één pagina prijs, maar zorg dat je de juiste informatie aanbiedt, op het moment dat de gebruiker ze nodigt heeft.

Hou in het achterhoofd dat de aandachtsspanne van je bezoeker vaak maar 8 seconden is. Wanneer je website dan ook nog eens chaotisch is, weten je bezoekers niet waarop ze moeten klikken en dat leidt vaak tot een hogere bounce rate

Groepeer je onderwerpen op je website op een logische manier en wees niet bang om hier en daar een witruimte in te voeren. Op die manier is je website veel gemakkelijker te scannen en is ze veel overzichtelijker. 

2. Maak je website mobile responsive

Volgens de cijfers van Google is het punt bereikt dat meer dan de helft van alle bezoekers via een smartphone naar je jobsite surft. Zorg er dan ook voor dat je jobsite mobile friendly is. Eindeloos moeten in- en uitzoomen om je content goed te kunnen bekijken, is niet aangenaam voor je bezoeker en zal er dan ook voor zorgen dat die je website snel weer verlaat. Zorg ervoor dat je formulieren mobile friendly zijn, dat je buttons makkelijk klikbaar zijn en dat je zoveel mogelijk met 1 vinger kunt doorscrollen.

Ook al is de tendens nog niet zo sterk als andere onderdelen van je jobsite, solliciteren gebeurt wel meer en meer mobiel dan 5 jaar geleden. Om je bezoeker een goede candidate journey en expierence te geven, moet je er ook voor zorgen dat je website goed werkt en responsive is op een mobiel apparaat. Zorg ervoor dat je sollicitatieformulier bijvoorbeeld op een enkele pagina staat. Zo kunnen kandidaten snel en efficiënt het formulier invullen, bij meerdere pagina’s verliezen ze misschien hun motivatie. Ook kunnen gegevens verloren raken wanneer de tweede pagina niet snel genoeg laadt. 

En daarnaast, wat met de positive rejects? Wat als je een goede kandidaat tegenkomt die het net niet haalt voor een specifieke job, zijn er andere opties die je haar of hem aanbiedt in de organisatie? Dit zijn kandidaten die je al gescreend hebt en die een goede fit zouden moeten zijn, hou hen ook bij en contacteer hen als je nieuwe zaken aan te bieden hebt.

 

Vertrek ook niet vanuit iets negatiefs zoals “je bent niet weerhouden”. Bel deze kandidaten op met een positieve boodschap: “We merken dat omwille van reden X, Y, Z toch niet de beste fit voor deze functie zou zijn. Wij vinden je wel gewoon steengoed en denken dat je hier goed zou passen. Maar niet voor deze functie. Mag ik je eens wat meer vertellen over deze nieuwe/andere functie?”.

Als je sterk kan beargumenteren waarom ze niet passen voor die functie, dan verhoog je de kans dat ze toch nog sterk verbonden blijven met jouw organisatie.

3. Zorg voor een snellere laadtijd

Niet enkel voor je technische SEO is een snelle laadtijd belangrijk, ook voor de User Experience van je website. Een pagina die veel tijd nodig heeft om te laden en interactief te worden, is een afknapper voor bezoekers. Aan de hand van handige tools zoals Pingdom en Google’s PageSpeed Insights kan je meten hoe snel jouw website laadt. 

Is de laadsnelheid van je website niet snel genoeg? Comprimeer dan grote bestanden zoals foto’s en video’s of verwijder Javascript-bestanden die je niet gebruikt.  

4. Maak je website interactief

Zorg dat de bezoekers van je website zich betrokken voelen en interageren. Je bezoeker kan zelf gegevens invullen, op meerkeuzevragen klikken of andere interactieve dingen doen om zo bij je content te geraken. Dit zorgt ervoor dat je bezoeker eerst een actie zal moeten uitvoeren alvorens die interessante en waardevolle informatie kan vinden. 

Concrete voorbeelden van interactieve componenten op je jobsite zijn bijvoorbeeld een culture fit test op maat van de klant, chatten met een recruiter, het bekijken van een testimonial video van een werknemer enzovoort. 

Het belang van een optimale UX

Door actief bezig te zijn met het optimaliseren van de User Experience van je website, trek je meer bezoekers aan, die ook langer blijven, sneller overgaan tot een conversie en vaker zullen terugkomen. In een maatschappij waarin tijd schaars is, is het belangrijk om bezoekers zo snel mogelijk iets aan te bieden wat ze willen: solliciteren, content lezen, chatten met een medewerker, een contactformulier invullen, …

Daarnaast ligt het voordeel van een optimale UX in een hoge ranking bij de zoekresultaten van zoekmachines. Design en UX van een site zijn belangrijke onderdelen van SEO. Zoekmachines hebben verschillende algoritmes om de User Experience van je website te meten. Heeft je site een hoge bounce rate? Dan zal je zakken in de zoekresultaten en vinden surfers moeilijk hun weg naar je website. 

Zin gekregen om samen te werken?

Boek je videocall van ’15 met Jan-Bart

Gelijkaardige artikels

Data in HR – Hoe meet je succes?

Dankzij Data-Driven recruitment krijg je inzicht in je recruitment-cijfers en kan je op een kost efficiënte manier gaan rekruteren. Meer weten? Lees de blog!
HR Data & Analytics

Video Recruitment: Hoe Maak je Effectieve Wervingsvideo’s?

Video recruitment is een krachtige tool geworden in de moderne wervingsprocessen. Hoe je dat doet? Dat lees je in deze blog
Recruitment campagne

Waarom je job posten op Indeed?

Indeed is een van de grootste en meest bezochte jobboards wereldwijd. Waarom jij het zou moeten gebruiken? Dat lees je in onze blog
Recruitment campagne

Aster Mesaus

Digital Recruitment Marketeer

Na haar studies TEW besloot Aster haar passie voor digitale marketing verder te ontwikkelen tijdens een postgraduaat in Digital Marketing Communication. Na haar stage, startte ze bij Doorstep als Digital Recruitment Marketeer, klaar om de theorie in de praktijk te brengen.  Buiten het werk vind je Aster vaak in de keuken, waar ze haar passie voor bakken uitleeft, of aan tafel met vrienden voor een goed gezelschapsspel. Daarnaast houdt ze van reizen, hoe verder hoe liever.

Likes
Dislikes

Karima Neveu

Operations Manager

Karima heeft meer dan 10 jaar ervaring in digitale marketing achter de rug. Gedurende het grootste deel van haar loopbaan heeft ze zich bij een media agency opgewerkt van digital marketeer tot vennoot. Tegenwoordig combineert ze haar expertise met haar passie voor het ontwikkelen van soft skills bij individuen en het optimaliseren van teamstructuren en -processen voor een efficiëntere samenwerking.

Likes
Dislikes

Laure Borremans

Digital Recruitment Marketeer
Namasté! Als Laure niet op haar surfplank of yogamat staat, dan vind je haar achter haar computer om campagnes te optimaliseren, creatieve teksten te schrijven of zich bij te scholen in grafische vormgeving. Ze kan terugblikken op meer dan 5 jaar ervaring in social campaigns, content creation, marketing automation en e-mail marketing.
Likes
Dislikes

Ella Adam

Recruitment Marketing Strateeg

Ella heeft 8 jaar ervaring als in-house en freelance marketer, waarvan 3 jaar in digital recruitment marketing. Work is life voor haar, maar als ze niet aan het werk is, vind je haar terug op een karting track of in de Turkse les. Ze heeft een heilige schrik van pinguïns en je kan steevast op haar rekenen als Spotify diskjockey die de wekelijkse gezamenlijke jams feilloos aan elkaar rijgt.

Likes
Dislikes

Jules Giroulle

Digital Recruitment Marketeer
Jules besloot om na zijn studies TEW zich verder te verdiepen in de wereld van de digitale marketing. Bij Doorstep is hij meestal in de weer met de setups en optimalisaties van campagnes. Je kan hem herkennen aan het vibend geknik als hij zijn earpods in heeft. In zijn vrije tijd is hij praktisch altijd terug te vinden op het hockeyveld, ofwel als coach van het universitaire team, ofwel als speler bij Hoegaarden.
Likes
Dislikes

Jan-Bart Cassimon

Zaakvoerder

Zijn ouders konden niet kiezen, wij zeggen eigenlijk gewoon JB. Hij zorgt voor de avontuurlijke toets in het bedrijf. Na 2,5 jaar in Barcelona wonen en met een rugzak vol Online Marketingervaring is hij terug naar België gekomen om van Doorstep het beste Digital Recruiting Agency van België te maken. Het liefst van al is hij de missing link die de juiste mensen samenbrengt om van een project een succes te maken.

Likes
Dislikes

Methodiek

Ter info: We kijken naar een aantal bronnen, allemaal externe, om nu de gegevens te verzamelen. De cijfers worden via SEMrush, Google (PageSpeed) en de vacaturesite zelf gevonden.

Het kan dus wel zijn dat dit nu nog niet 100% de juiste cijfers zijn. Daarom ook een oproep naar zij die verbonden zijn aan deze vacaturesites om even contact te nemen en dan verifiëren we met plezier de cijfers aan de hand van Google Analytics data. Zo willen we de Belgische Vacaturesite Index ook continu updaten en verfijnen.

Sommige van de jobboards in de Index hebben ook nog een andere functie dan enkel vacatures tonen. Dus is het logisch dat die dan een hoger aantal bezoekers hebben dan de pure vacaturesites. Toch nemen we deze mee in de Index, want het is wel een plek waar je al die mensen vanuit je doelgroep ook vaak naartoe gaan. Dus kan het zeker relevant zijn.

Bob van de Voorde

Zaakvoerder

Het liefst van al lost Bob gewoon puzzels op. Een probleem om te ontleden en te bedenken hoe we dat probleem kunnen oplossen, ja dan maak je Bob blij. Die strategische vraagstukken oplossen doet hij ondertussen reeds 8 jaar lang, eerst bij Insilencio, full-service employer branding agency. Om van daaruit in 2021 samen met Jan-Bart, Yannick & Tom Doorstep op te richten.

Likes
Dislikes