Krijg gratis inzicht in de 50 meest populaire vacaturesites van België.

Op deze pagina:

De Belgische Vacature Index

Een up-to-date overzicht van alle jobboards in België, met aantal bezoekers en openstaande vacatures. Waar post jij jouw jobs?

Doorstep inzichten

1

Q2 2023

  • In het tweede kwartaal van 2023 zien we dat de werkloosheidsgraad voor de eerste keer stabiel bleef, na een daling van 5 opeenvolgende kwartalen. 
  • Op 2  jaar tijd steeg de vraag naar arbeid fel. Sinds mei 2021 gaven 2 op de 3 bedrijven aan moeite te hebben met het vinden van geschikt personeel voor het invullen van openstaande vacatures. Voor grote bedrijven was dit zelfs 3 op 4.
  • Dit is ook merkbaar in het spanningsratio, het ratio dat  de verhouding weergeeft tussen het aantal werkzoekenden zonder werk tegenover het aantal openstaande vacatures. Waar dit in mei 2021 nog op 4  stond, zakte dit aantal sterk, naar 1,9 in mei 2023. Waar er dus eerst 4 werkzoekenden per vacature waren, zijn dit er nu minder dan 2..
  • Voor hooggeschoolden ligt dit cijfer nog lager, met een spanningsratio van 1,3.
  • Wel zien we dat het spanningsratio sinds dit kwartaal stilletjes aan weer aan het stijgen is, na de gestage daling sinds 2021. 
  • Wat het bezoekersaantal betreft in Q2 2023, zagen we een opmerkelijke stijging op vlak van bezoekersaantallen op verschillende vacaturesites in vergelijking met de voorgaande maanden van dit kwartaal.. Vooral LinkedIn vertoont hier de meest significante groei.
  • Deze trend werd versterkt door de prestaties van GraduateLand en JobTeaser, twee platformen gericht op jonge professionals en studenten. 
  • Die piek kan worden toegeschreven aan de toenemende vraag van studenten en net afgestudeerden naar stageplaatsen en startersfuncties. 
  • Dit is in lijn met wat we vorig jaar in dezelfde periode observeerden, toen was er immers ook sprake van een opvallende stijging in bezoekers van mei naar juni. 
  • De bounce rate bleef  consistent over het hele kwartaal, met een gemiddelde van 47,05%. Dit hoge percentage is typerend voor vacaturesites, waar bezoekers snel beslissen of een vacature al dan niet aan hun verwachtingen voldoet.
  • Ondanks deze algemene trend, sprongen enkele jobsites eruit met een hogere bounce rate dan anderen: Aviato, Digimedia en TL-Hub. Dit kan enerzijds wijzen op een mogelijks mindere afstemming van content op de verwachtingen van bezoekers. Anderzijds zou het ook kunnen liggen aan bezoekers die snel op de ‘solliciteer’-button klikken, en hiermee naar een externe pagina worden doorgestuurd.
  • Daarentegen vertonen FinancialCareers, PortOfAntwerp en Lexgo de laagste bounce rates, een indicator van de sterke relevantie van content die nauw aansluit bij wat bezoekers verwachten. Deze sterke relevante content kan bestaan uit kwalitatieve vacatures qua inhoud of een groot aanbod aan relevante vacatures, waardoor bezoekers langer de tijd nemen om alle vacatures door te nemen. Dat laatste gaat hand in hand met het feit dat deze sites gericht zijn op specifieke profielen, waardoor het logisch is dat ze meer tijd op de site besteden terwijl ze een  kijkje nemen in het hele aanbod. 
  • De gemiddelde tijd die op de vacaturepagina’s werd doorgebracht bleef eveneens consistent doorheen de drie maanden, met een gemiddelde van 5 minuten en 24 seconden.
1

2023 Q1: overkoepelende inzichten arbeidsmarkt

 

Zomer 2022 leek alsof er geen einde kwam aan de stroom van vacatures. De piek van pre-corona werd bijna verdubbeld. We zijn wel even terug over die piek. Ze zwakt terug af. Al zie je dat het aantal vacatures dat binnenkomt nog op hoger niveau zit dan pre-corona.

Dat zie je vooral in de spanningsratio, de index die bijhoudt hoeveel mensen er theoretisch zijn voor het aantal vacatures. Deze is de afgelopen jaren drastisch gedaald. Concreet betekent het dat je voor een gemiddelde vacature op VDAB in 2021 nog 4 kandidaten beschikbaar had voor elke vacature, dit vandaag gezakt is tot 1,8 mensen. Bij hooggeschoolden zit je gemiddeld zelfs maar op 1,3. En uiteraard is dat over alle mogelijke jobs heen. Zo zijn er voor knelpuntberoepen veel lagere spanningsratio’s. En dalen die ratio’s zelfs nog verder, voor de knelpuntberoepen.

Dat merken we ook bij de vacaturesites. Die eigenlijk vooral een grotere spreiding kennen, in het eerste kwartaal van 2022 zag je vooral stijgende lijnen across the board. Nu zie je dat bij VDAB, LeForem & Actiris (de officiële instanties voor werk in België) er wel vooruitgang is, maar Indeed, Références, Myjob, Mitula & Glassdoor kennen een terugval. Ongetwijfeld voor een stuk ook te maken met het aantal dubbele vacatures die geïndexeerd worden op die vacaturesites.

Dubbele vacatures? Job-aggregatoren zoals Indeed (de bekendste, maar niet enige) indexeren alle mogelijke websites waar jobs op staan en integreren die mee in hun aanbod. Als jouw vacature op jouw jobsite ook door de Randstads, Accent Jobs, enz van België ook op hun site gepubliceerd wordt, bestaat de kans dat diezelfde unieke job meerdere keren op die aggregatoren verschijnt.

1

2021: De balans na 1 jaar BVI

Waar staan we na een jaar employee hunting? Welk effect heeft de corona epidemie gehad op de huidige jobmarkt? Zijn er überhaupt nog mensen op zoek naar een job? Bekijk hier de belangrijkste inzichten uit 2021.

Wat zijn de inzichten na 1 jaar BVI?

Meer en meer vacatures
We zien deze maand meer dan een verdubbeling van de openstaande vacatures tegenover januari vorig jaar. Momenteel staan er 2 493 078 gepubliceerd. In januari 2021 waren dat er maar 1 129 438. De jobboards met de grootste stijging in aantal vacatures zijn JobToMe, Glassdoor, VDAB, Indeed en SimplyHired.be.
Kijken we nu terug naar een maand geleden, dan valt het op dat het aantal vacatures nog licht gestegen is, maar het aantal bezoekers wel daalde. In tegenstelling tot Amerika met “the great resignation” blijven Belgen na de covid pandemie juist meer bij hun huidige werkgever dan voor de pandemie.

Steeds meer bezoekers
We zien ook een stijging van ongeveer 4 miljoen in de bezoekersaantallen op de 50 jobboards. Deze stijging is vooral te wijten aan de groeiende populariteit van LinkedIn. Niet elke LinkedIn gebruiker is actief op zoek naar een nieuwe job dus de stijging van 4 miljoen moeten we toch met een korrel zout nemen. Het populairste jobboards is momenteel LinkedIn, gevolgd door VDAB, Jobat, Indeed en TrovIT.

Nieuwe jobboards
Sinds de start van de BVI in januari 2021 zijn er enkele nieuwe jobboards toegevoegd en ook een aantal verwijderd. Jobboards die te klein waren of niet meer bestaan, zijn uiteraard uit onze lijst verwijderd.

Karima Neveu

Operations Manager

Karima heeft meer dan 10 jaar ervaring in digitale marketing achter de rug. Gedurende het grootste deel van haar loopbaan heeft ze zich bij een media agency opgewerkt van digital marketeer tot vennoot. Tegenwoordig combineert ze haar expertise met haar passie voor het ontwikkelen van soft skills bij individuen en het optimaliseren van teamstructuren en -processen voor een efficiëntere samenwerking.

Likes
Dislikes

Laure Borremans

Digital Recruitment Marketeer
Namasté! Als Laure niet op haar surfplank of yogamat staat, dan vind je haar achter haar computer om campagnes te optimaliseren, creatieve teksten te schrijven of zich bij te scholen in grafische vormgeving. Ze kan terugblikken op meer dan 5 jaar ervaring in social campaigns, content creation, marketing automation en e-mail marketing.
Likes
Dislikes

Ella Adam

Recruitment Marketing Strateeg

Ella heeft 8 jaar ervaring als in-house en freelance marketer, waarvan 3 jaar in digital recruitment marketing. Work is life voor haar, maar als ze niet aan het werk is, vind je haar terug op een karting track of in de Turkse les. Ze heeft een heilige schrik van pinguïns en je kan steevast op haar rekenen als Spotify diskjockey die de wekelijkse gezamenlijke jams feilloos aan elkaar rijgt.

Likes
Dislikes

Jules Giroulle

Digital Recruitment Marketeer
Jules besloot om na zijn studies TEW zich verder te verdiepen in de wereld van de digitale marketing. Bij Doorstep is hij meestal in de weer met de setups en optimalisaties van campagnes. Je kan hem herkennen aan het vibend geknik als hij zijn earpods in heeft. In zijn vrije tijd is hij praktisch altijd terug te vinden op het hockeyveld, ofwel als coach van het universitaire team, ofwel als speler bij Hoegaarden.
Likes
Dislikes

Jan-Bart Cassimon

Zaakvoerder

Zijn ouders konden niet kiezen, wij zeggen eigenlijk gewoon JB. Hij zorgt voor de avontuurlijke toets in het bedrijf. Na 2,5 jaar in Barcelona wonen en met een rugzak vol Online Marketingervaring is hij terug naar België gekomen om van Doorstep het beste Digital Recruiting Agency van België te maken. Het liefst van al is hij de missing link die de juiste mensen samenbrengt om van een project een succes te maken.

Likes
Dislikes

Methodiek

Ter info: We kijken naar een aantal bronnen, allemaal externe, om nu de gegevens te verzamelen. De cijfers worden via SEMrush, Google (PageSpeed) en de vacaturesite zelf gevonden.

Het kan dus wel zijn dat dit nu nog niet 100% de juiste cijfers zijn. Daarom ook een oproep naar zij die verbonden zijn aan deze vacaturesites om even contact te nemen en dan verifiëren we met plezier de cijfers aan de hand van Google Analytics data. Zo willen we de Belgische Vacaturesite Index ook continu updaten en verfijnen.

Sommige van de jobboards in de Index hebben ook nog een andere functie dan enkel vacatures tonen. Dus is het logisch dat die dan een hoger aantal bezoekers hebben dan de pure vacaturesites. Toch nemen we deze mee in de Index, want het is wel een plek waar je al die mensen vanuit je doelgroep ook vaak naartoe gaan. Dus kan het zeker relevant zijn.

Bob van de Voorde

Zaakvoerder

Het liefst van al lost Bob gewoon puzzels op. Een probleem om te ontleden en te bedenken hoe we dat probleem kunnen oplossen, ja dan maak je Bob blij. Die strategische vraagstukken oplossen doet hij ondertussen reeds 8 jaar lang, eerst bij Insilencio, full-service employer branding agency. Om van daaruit in 2021 samen met Jan-Bart, Yannick & Tom Doorstep op te richten.

Likes
Dislikes