Skip to main content

Naast een sterke employer branding, een goede jobsite en tevreden werknemers, speelt ook een succesvolle vacaturetekst een belangrijke rol in de kwaliteit van je werving-en selectieprocedure. Een sterke vacaturetekst zorgt er namelijk voor dat:

  • je employer branding verscherpt.
  • geschikte kandidaten reageren
  • je veel tijd en geld bespaart.

Benieuwd hoe je een goede vacaturetekst schrijft? Duik in onze 7 tips en breng je vacatures naar een nieuw level!

1. Kies de juiste functietitel

Hoe specifieker je de functietitel maakt, hoe minder vindbaar je vacature is. Maak deze dus niet te gedetailleerd en denk vanuit het standpunt van de werknemer. Stel je daarom de vraag: Welke functietitel (voor de job in kwestie) is bekend onder de mensen? Met welke keywords zoeken zij achter die bepaalde job? Een goed voorbeeld hierbij is de functietitel ‘cipier’. Toekomstige werknemers gaan over het algemeen eerder zoeken naar ‘vacature cipier’ dan naar ‘vacature detentiebegeleider’.

2. Trek de aandacht

Tease & please! Gebruik de intro als opportuniteit om de inhoud van je job te teasen. Doe dit kort en bondig en zorg ervoor dat ze meteen interesse opwekt. Stap weg van cliché-zinnen en druk je persoonlijke stempel op je teasing. Waarom zouden ze een bepaalde job bij jou uitvoeren en niet bij een ander bedrijf? Verder in je vacaturetekst kan je de exacte en volledige inhoud van de job in bullet points opsommen.

Check hieronder hoe Insilencio een geslaagde intro schreef voor de jobsite van DHL!

3. Maak het visueel, begrijpbaar en scanbaar

3.1 Visueel

Durf je vacatures visueel te maken! Buiten het feit dat visuals aandacht trekken en ervoor zorgen dat informatie beter verwerkt wordt, geeft het jouw kandidaat inzicht in het werk. Daarnaast kan je hier ook al wat EVP’s of USP’s naar voor brengen om je zo te onderscheiden van je concurrenten. Een bedrijf dat dit goed doet, is Coolblue. In hun vacatures voor het hoofdkantoor zorgen zij voor een interactieve agenda, midden in de vacatures. Zo krijgen kandidaten inzicht in hun taken en verantwoordelijkheden, wat al een hele hoop stress wegneemt. En dat nog voor ze gesolliciteerd hebben.

3.2 Begrijpbaar

Gebruik geen interne codes of specifieke afkortingen. Zorg ervoor dat je tekst begrijpbaar blijft. Het is niet omdat een bepaalde term binnen jouw bedrijf voor de hand liggend is, dat dit ook zo is voor de potentiële werknemer. Is een term niet begrijpbaar voor de kandidaat maar is het er wel eentje die je absoluut wilt aanhalen? Leid de lezer via een hyperlink naar een site die de betekenis van het woord uitlegt! Zo bespaar je plaats en verbeter je ineens ook je SEO-score. Wat wil je nog meer?

3.3 Scanbaar

Een scanbare tekst zorgt ervoor dat lezers in korte tijd alle essentiële informatie kunnen opnemen. Want, wees nu eerlijk: een tekst lees je niet van het begin tot het einde, maar verwerk je eerder door je blik over het scherm te laten dwalen. Vooral bij webteksten komt dit fenomeen vaak voor. 

Er is dan ook veelvuldig onderzoek gedaan naar het leesgedrag van webartikelen. Uit dat onderzoek blijkt dat vrijwel alle lezers het meeste aandacht besteden aan de linkerbovenhoek van een scherm, gevolgd door de eerste regels van de tekst en pas de rest. Dit omvat dus tussenkoppen etc. Ook afbeeldingen zijn, zoals daarnet vermeld, enorme aandachttrekkers.

Hoe maak je je vacaturetekst nu scannable

  1. Zet belangrijke termen in het vet.
  2. Gebruik bulletpoints voor opsommingen.
  3. Implementeer hyperlinks

Verder mik je, voor een vacature, best op 400-600 woorden. Google zelf adviseert over het algemeen teksten van minimaal 300 woorden te schrijven (en liefst nog veel langer). Op deze manier word je beter gevonden door Google en daar moet je gebruik van maken, nietwaar?

Wist je bovendien dat scanbaar schrijven gunstig is voor zoekmachines? Scannable tekst wordt namelijk het best gelezen door Google. Plaats in titels, kopjes, bulleted lists, hyperlinks en vette tekst dus woorden waarop je gevonden wilt worden in zoekmachines.

4. Hanteer een vacature-vriendelijke schrijfstijl

Gebruik actieve zinnen en spreek vanuit het standpunt van de kandidaat. Zeg daarom niet teveel ‘wij ….’, maar praat eerder vanuit het ‘jij’-standpunt. Bijvoorbeeld: ‘Als digital marketeer bieden wij jou…’ spreekt minder aan dan ‘Als digital marketeer geniet jij van…’.

5. SEO en SEA zijn je beste vrienden

“GOOGLE ONLY LOVES YOU WHEN EVERYONE LOVES YOU FIRST.”

SEO en SEA spelen beiden een belangrijke rol in het sturen van verkeer naar je website. En laat dat nu net hetgene zijn wat je wil bereiken, right? Om goed te scoren op SEO, vertrouw je best op tools zoals Google Keyword Planner. Wat het doet? Het geeft je diverse inzichten in allerlei keywords: welke meer zoekopdrachten heeft, in welke periode een bepaald zoekwoord vooral populair is, etc. 

Op deze manier selecteer je de best passende keywords voor in je blog. Denk hierbij aan het voorbeeld van de ‘cipier’ en ‘detentiebegeleider’. Het woord ‘Cipier’ zorgt ervoor dat je een betere SEO-score hebt aangezien deze een groter zoekvolume heeft dan ‘detentiebegeleider’.

6. Wees transparent en specifiek

Transparantie? Hell to the yes! Vertel de sollicitant waarom de job iets voor hem/haar is, maar durf ook te vernoemen waarom hij/zij (waarschijnlijk) geen fit is voor het bedrijf

Be specific, please! Maak een onderscheid tussen must-haves en nice-to-haves, specificeer de extralegale voordelen, geef een gedacht van het loon, deel het uurrooster van een alledaagse werkdag mee,… Plaats jezelf in de schoenen van de sollicitant: ‘Welke informatie vind ik belangrijk bij het kiezen van mijn job?’. Doorbreek vooral het taboe dat er niet gepraat kan worden over loon, want let’s be real: dat is toch een belangrijk aspect van je job?

7. Gedaan met die clichés

Golden tip: stap af van cliché’s! Wees niet de zoveelste, saaie vacature. Druk in plaats daarvan je persoonlijke stempel erop en geef aan wat jou, als werkgever, onderscheidt van de concurrentie. Wees uniek. Op deze manier verscherp je ook je employer branding.

Vermijd zinnen zoals: ‘ons bedrijf biedt een uitdagende omgeving, doorgroeimogelijkheden, een marktconform loon,…’. Vind je het toch bijvoorbeeld belangrijk om te vernoemen dat je bedrijf doorgroeimogelijkheden biedt? Zet dat dan kracht bij door te zeggen hoe deze toch uiting komt en verklaar de ‘waarom’.

Met ons stappenplan in je achterzak ben je nu (hopelijk) heel wat wijzer geworden wat het schrijven van vacatureteksten betreft. Waar wacht je nog op? Steek je creatieve handen uit de mouwen en schrijven maar! Wij zijn alvast benieuwd naar het resultaat.

One Comment

Leave a Reply