Q2 2023: stand van zaken op de Belgische arbeidsmarkt
Stabilisatie van de werkloosheidsgraad voor de eerste keer in twee jaar
In het tweede kwartaal van 2023 zien we dat de werkloosheidsgraad voor de eerste keer stabiel bleef, na een daling van 5 opeenvolgende kwartalen.
Ook zagen we dat op 2 jaar tijd de vraag naar arbeid fel steeg. Sinds mei 2021 gaven 2 op de 3 bedrijven aan moeite te hebben met het vinden van geschikt personeel voor het invullen van openstaande vacatures. Voor grote bedrijven was dit zelfs 3 op 4.
Dit is ook merkbaar in het spanningsratio, het ratio dat de verhouding weergeeft tussen het aantal werkzoekenden zonder werk tegenover het aantal openstaande vacatures. Waar dit in mei 2021 nog op 4 stond, zakte dit aantal sterk, naar 1,9 in mei 2023. Waar er dus eerst 4 werkzoekenden per vacature waren, zijn dit er nu minder dan 2. Voor hooggeschoolden ligt dit cijfer nog lager, met een spanningsratio van 1,3.
Wel zien we dat het spanningsratio sinds dit kwartaal stilletjes aan weer aan het stijgen is, na de gestage daling sinds 2021.
Stijging van bezoekersaantallen op vacaturesites
Wat het bezoekersaantal betreft, zagen we in juni een opmerkelijke stijging op vlak van bezoekersaantallen op verschillende vacaturesites. Vooral LinkedIn vertoont hier de meest significante groei.
Deze trend werd versterkt door de prestaties van GraduateLand en JobTeaser, twee platformen gericht op jonge professionals en studenten. Die piek kan worden toegeschreven aan de toenemende vraag van studenten en net afgestudeerden naar stageplaatsen en startersfuncties op dat moment. Dit is in lijn met wat we vorig jaar in dezelfde periode observeerden, toen was er immers ook sprake van een opvallende stijging in bezoekers van mei naar juni.
Consistente bounce rate
De bounce rate bleef consistent over het hele kwartaal, met een gemiddelde van 47,05%. Dit hoge percentage is typerend voor vacaturesites, waar bezoekers snel beslissen of een vacature al dan niet aan hun verwachtingen voldoet. Ondanks deze algemene trend, sprongen enkele jobsites eruit met een hogere bounce rate dan anderen: Aviato, Digimedia en TL-Hub. Dit kan enerzijds wijzen op een mogelijks mindere afstemming van content op de verwachtingen van bezoekers. Anderzijds zou het ook kunnen liggen aan bezoekers die snel op de ‘solliciteer’-button klikken, en hiermee naar een externe pagina worden doorgestuurd.
Daarentegen vertonen FinancialCareers, PortOfAntwerp en Lexgo de laagste bounce rates, een indicator van de sterke relevantie van content die nauw aansluit bij wat bezoekers verwachten. Deze sterke relevante content kan bestaan uit kwalitatieve vacatures qua inhoud of een groot aanbod aan relevante vacatures, waardoor bezoekers langer de tijd nemen om alle vacatures door te nemen. Dat laatste gaat hand in hand met het feit dat deze sites gericht zijn op specifieke profielen, waardoor het logisch is dat ze meer tijd op de site besteden terwijl ze een kijkje nemen in het hele aanbod.