Skip to main content

Sociale media is al enkele jaren ontzettend populair. De zogenaamde millennials en generatie Z gebruiken het om in contact te staan met anderen, leuke momenten te delen en meer en meer om te solliciteren. Wees daar als bedrijf dan ook van op de hoogte en pas je rekruteringsstrategie hieraan aan. 

 

De voordelen van sociale media recruitment 

 

Snelheid van sociale media 

Sociale media is heel snel. Je kan gemakkelijk en snel een berichtje sturen, een reactie plaatsen waarin staat dat je geïnteresseerd bent of gewoon snel even solliciteren via een invulformulier. Door deze meer persoonlijke en meer laagdrempelige manier van communiceren, kunnen eventuele vragen die kandidaten hebben over de jobinhoud of de cultuur van je bedrijf, gemakkelijk beantwoord worden. Wanneer iemand blijk van interesse toont op sociale media, is het interessant om hen te vragen een officiële sollicitatie in te vullen. 

 

Elk medium heeft zijn stijl 

LinkedIn wordt over het algemeen gezien als medium dat je gebruikt voor professionele doeleinden. Vacatures belichten en je bedrijf voorstellen zijn daar voorbeelden van.  

Maar ook Facebook en Instagram kan je gebruiken om je vacatures en bedrijfscultuur in de kijker te zetten. Delhaize bijvoorbeeld, heeft een Facebookpagina die volledig gewijd is aan alles wat met werken bij hen te maken heeft. Werknemers worden in de kijker gezet, openstaande vacatures worden erop geplaatst enzovoort. 

Ook Twitter is een handig platform om korte maar krachtige boodschappen te verzenden. Althans, wanneer je er zeker van bent dat je doelgroep op dit platform zit. In de sector van media, IT, marketing,… leeft dit enorm, in retailbedrijven zoals Delhaize of Colruyt Group misschien minder. 

 

Doelgericht adverteren 

Op sociale media platformen kan je heel doelgericht adverteren en zorgen dat je vacature bij de juiste mensen terechtkomt. Stel je doelgroep op aan de hand van interesses, vaardigheden en woonplaats. Natuurlijk gaat doelgericht adverteren nog verder dan je sociale media te boosten. Met een sterk uitgewerkte performance marketingstrategie kan je de doelgroep die jij voor ogen hebt, nog beter bereiken. 

 

De juiste mensen bereiken

Je kan enorm veel mensen bereiken op sociale media. Niet alleen mensen die actief op zoek zijn naar een nieuwe job, maar ook zij die wel blij zijn op hun huidige werk, maar ook openstaan voor een nieuwe uitdaging. Door interessante content en vacatures op je sociale media te zetten, bereik je ook de latente werkzoekenden. 

 

©Unsplash

3 tips voor het gebruik van social media bij recruitment 

 

Maak een goede eerste indruk 

Je sociale media is de perfecte plaats om een goede eerste indruk achter te laten. 

De kans is immers groot dat een potentiële kandidaat eerst een kijkje gaat nemen op jouw Facebook-, LinkedIn- of Instagrampagina vooraleer die gaat solliciteren. Zorg dan ook dat je visueel sterk bent. 

 

  • Neem een filmpje op, waarin je gelukkige werknemers aan het woord laat. 
  • Toon een blik achter de schermen, hoe ziet het bedrijf eruit? Zowel de werkplaats als de sfeer die er hangt.
  • Toon gevarieerde content. Wissel een video af met een foto, een gif of een blogpost. 
  • Post regelmatig, maar overdrijf hier niet in. Creëer een band met volgers.
  • Belicht je bedrijfscultuur in je eigen huisstijl. 

 

Zet je Employer Brand in de kijker 

Via welk platform je ook wil communiceren, het is belangrijk om je employer brand in de kijker te zetten. Omschrijf wat je bedrijfscultuur is, wat je sterke kanten zijn en wat jij als bedrijf belangrijk vindt. Ben je hier nog niet helemaal zeker van? Neem dan je EVP erbij die je zelf geschreven hebt. 

Door je employer brand te belichten op je sociale media, kunnen potentiële kandidaten meteen zien of er een fit zou zijn tussen hen en je bedrijf. Blijf daarom altijd trouw aan de identiteit van je bedrijf, als je hierover wil communiceren via sociale media. 

Vergeet ook niet door te linken naar je eigen jobsite. Op je jobsite heb je meer ruimte om alle facetten van je employer brand uit te leggen. 

 

Schakel de ambassadeurs van je bedrijf in 

Hoe meer mensen je vacature delen via sociale media, hoe meer potentiële kandidaten je kan bereiken. En wie kan je beter inschakelen dan de ambassadeurs van je bedrijf? Vraag hen om de vacature op hun sociale media te zetten, vaak vind je via peer-to-peer en connecties meer geschikte kandidaten. Maak hier zeker ook gebruik van social sharing tools à la Social Seeder of Ambassify.

 

Heb je een vraag hierover? Of benieuwd om meer te leren?
Vul dan onderstaand formulier in en we nemen snel contact met je op.