Skip to main content

Doorstep lanceert:
De Belgische Vacaturesite Index

Waarom een Vacaturesite Index?

Er bestaan honderden vacaturesites en jobboards in België. Ben je vandaag verantwoordelijk voor de rekrutering, dan gebruik je die platformen zeker wel eens om de openstaande vacatures op te zetten.

Maar is het ook duidelijk welke vacaturesite de meest interessante is voor de doelgroep die jij zoekt? Volgens ons niet. Daarom lanceren we de Belgische Vacaturesite Index, want we zijn op zoek naar nieuwe, overkoepelende inzichten of trends.

Wat is het?

Een gratis, open source Index waar elke maand de belangrijkste cijfers van deze vacaturesites verzameld worden. Volgens een vaste methodologie publiceren we open en bloot elke maand de belangrijkste cijfers van de meeste Belgische jobboards met jullie.

De Belgische Vacaturesite Index is een samenwerking met Cowboys.nl, een recruitment marketing bureau uit Amsterdam. Ook zij geloven dat er meer transparantie moet komen. We vonden wat zij deden met hun Nederlandse Vacaturesite Index boeiend, daarom werken we samen om ook de Belgische index elke maand te creëren. Zij zorgen voor de technische set-up, wij zoeken naar de belangrijkste inzichten en conclusies.

Hoe is het opgebouwd?

We hebben alle vacaturesites die vandaag ook gegevens opleveren uit SEMrush meegenomen en opgedeeld in een aantal categorieën. Van elke jobboard halen we volgende gegevens op:

 • unieke bezoekers die maand
 • vacatures op de jobboard
 • bezoeken op de website
 • gemiddeld aantal bezoeken per vacature
 • gemiddeld aantal bezochte pagina’s per bezoeker
 • hoe lang bleven bezoekers gemiddeld op de vacaturesite
 • wat is het bounce percentage?
 • een indicatie van de betrouwbaarheid van de data
 • kan deze vacaturesite al ingelezen worden door Google For Jobs?
 • een score van 0 tot 10 over de snelheid van de jobboard
 • of de vacaturesite mobile friendly of niet is

Dat alles samen geeft je een beeld over de sterkte van een bepaalde vacaturesite. En uiteraard aan jou om te oordelen of die wel eens een goede plek kan zijn om je vacatures te plaatsen.

Belgische Vacature Index
W. Edwards Deming
Amerikaanse professor & statisticus

“Without data, you’re just another person with an opinion”

Hoe we de data vergaren?

We kijken naar een aantal bronnen, allemaal externe, om nu de gegevens te verzamelen. De cijfers worden via SEMrush, Google (PageSpeed) en de vacaturesite zelf gevonden

Het kan dus zijn dat dit nu nog niet 100% de juiste cijfers zijn. Daarom ook een oproep naar zij die verbonden zijn aan deze vacaturesites om even contact te nemen, dan verifiëren we met plezier de cijfers aan de hand van Google Analytics data. Zo willen we de Belgische Vacaturesite Index ook continu updaten en verfijnen. Maar we moesten ergens starten.

Sommige van de jobboards in de Index hebben ook nog een andere functie dan enkel vacatures tonen. Het is logisch dat die dan een hoger aantal bezoekers hebben dan de pure vacaturesites. Toch nemen we deze mee in de Index, want het is wel een plek waar al die mensen vanuit je doelgroep ook vaak naartoe gaan. Zeker relevant dus.

Transparantie & duidelijkheid

Zoals aan het begin gezegd: we willen meer transparantie en duidelijkheid creëren in een wirwar van honderden jobboards en vacaturesites.

Als we de data in de komende maanden kunnen blijven verfijnen, dan is dit volgens ons de meest betrouwbare plaats om vanuit data te kijken welke vacaturesites nu ook echt veel bereik hebben binnen een bepaalde doelgroep. 

Zo kan je als bedrijf ook bewustere vragen stellen aan die jobboards en beoordelen of jouw vacatures er wel thuis horen voor het budget dat ze vragen. Je kan makkelijker een aantal vacaturesites vergelijken met elkaar. En kan jij een bewustere keuze maken

Daarom ook dat we dit gewoon open en vrij delen met jou elke maand. We zijn zelf strategen die op basis van cijfers een weloverwogen keuze willen maken en we dachten: waarschijnlijk wil jij dat ook wel. Et voilà.

Wil je even overleggen?

Vind je dit interessant en wil je hier met iemand van ons vrijblijvend over praten? Dan neem je maar snel even contact op via +32 483 20 58 34 of via bob@doorstep.be.

Hetzelfde geldt voor alle medewerkers van de verschillende vacaturesites, ook zij kunnen gerust contact opnemen om de data verder te verifiëren.

Wij willen namelijk ook dat dit een volledig betrouwbare bron wordt voor ieder van jullie in de komende maanden.

En dan nu 'de Belgische Vacaturesite Index'

Klik hiernaast op de knop om naar de eerste Belgische Vacaturesite Index te gaan. Daar zie je dan de actuele resultaten van februari voor zo’n 60-tal jobboards.

Wij hebben die resultaten alvast zelf even kritisch onder de loep genomen en er enkele interessante inzichten uitgehaald. Die inzichten delen we uiteraard graag met jullie.

Klaar voor
een bezoekje
aan huis?

Vul dan hieronder een aantal gegevens in en dan contacteren wij je binnen een paar dagen om eens op de koffie te komen.