Skip to main content

by Doorstep

De Belgische
Vacaturesite Index

Wil je gratis en voor niets inzicht in 50 vacaturesites en jobboards uit heel België? Bekijk dan hieronder de Airtable waar je belangrijke cijfers zoals aantal vacatures, bezoekersaantallen en hoe lang bezoekers er blijven, en nog meer, elke maand kan zien.

Zo kan jij deze vacaturesites tegen elkaar afwegen. En onder de tabel vind je ook nog eens onze inzichten en conclusies.

Wil je de gegevens anders sorteren of filters creëren? De Airtable laat het toe door op de pijltjes te drukken naast elke kolom, op die manier is die hopelijk wat relevanter voor wat jij net zoekt.

Zie je hier nog lege of incorrecte gegevens staan? Neem dan even contact op met Bob.

Ter info: We kijken naar een aantal bronnen, allemaal externe, om nu de gegevens te verzamelen. De cijfers worden via SEMrush, Google (PageSpeed) en de vacaturesite zelf gevonden. 
Het kan dus wel zijn dat dit nu nog niet 100% de juiste cijfers zijn. Daarom ook een oproep naar zij die verbonden zijn aan deze vacaturesites om even contact te nemen en dan verifiëren we met plezier de cijfers aan de hand van Google Analytics data. Zo willen we de Belgische Vacaturesite Index ook continu updaten en verfijnen. 
Sommige van de jobboards in de Index hebben ook nog een andere functie dan enkel vacatures tonen. Dus is het logisch dat die dan een hoger aantal bezoekers hebben dan de pure vacaturesites. Toch nemen we deze mee in de Index, want het is wel een plek waar je al die mensen vanuit je doelgroep ook vaak naartoe gaan. Dus kan het zeker relevant zijn.

Onze inzichten
Q1 2023

Wat zijn enkele overkoepelende inzichten over de arbeidsmarkt in het eerste kwartaal van 2023?

  • Zomer 2022 leek alsof er geen einde kwam aan de stroom van vacatures. De piek van pre-corona werd bijna verdubbeld. We zijn wel even terug over die piek. Ze zwakt terug af. Al zie je dat het aantal vacatures dat binnenkomt nog op hoger niveau zit dan pre-corona. Dat zie je vooral in de spanningsratio, de index die bijhoudt hoeveel mensen er theoretisch zijn voor het aantal vacatures. Deze is de afgelopen jaren drastisch gedaald. Concreet betekent het dat je voor een gemiddelde vacature op VDAB in 2021 nog 4 kandidaten beschikbaar had voor elke vacature, dit vandaag gezakt is tot 1,8 mensen. Bij hooggeschoolden zit je gemiddeld zelfs maar op 1,3. En uiteraard is dat over alle mogelijke jobs heen. Zo zijn er voor knelpuntberoepen veel lagere spanningsratio’s. En dalen die ratio’s zelfs nog verder, voor de knelpuntberoepen.
  • Dat merken we ook bij de vacaturesites. Die eigenlijk vooral een grotere spreiding kennen, in het eerste kwartaal van 2022 zag je vooral stijgende lijnen across the board. Nu zie je dat bij VDAB, LeForem & Actiris (de officiële instanties voor werk in België) er wel vooruitgang is, maar Indeed, Références, Myjob, Mitula & Glassdoor kennen een terugval. Ongetwijfeld voor een stuk ook te maken met het aantal dubbele vacatures die geïndexeerd worden op die vacaturesites.
    • Dubbele vacatures? Job-aggregatoren zoals Indeed (de bekendste, maar niet enige) indexeren alle mogelijke websites waar jobs op staan en integreren die mee in hun aanbod. Als jouw vacature op jouw jobsite ook door de Randstads, Accent Jobs, enz van België ook op hun site gepubliceerd wordt, bestaat de kans dat diezelfde unieke job meerdere keren op die aggregatoren verschijnt.

Inzichten Mei 2022

Wat zijn enkele overkoepelende inzichten?

  • JobsInBrussels heeft een grote stijging in bezoekers in de maand mei. Dit kan komen omdat er meer vacatures zijn, maar ook omdat er in Vlaams-Brabant een betere spanningsratio (2,4) is dan elders in Vlaanderen.
  • Er is een stijging in bezoekers bij ICTjob.be, ook al is er een daling in het aantal vacatures op de site.
  • VDAB blijft de meest bezochte Belgische vacaturesite. Hier is ook een stijging tegenover vorige maand (7.04%).

Inzichten Maart 2022

Wat zijn enkele overkoepelende inzichten?

  • De jobsites die geoptimaliseerd zijn voor de mobiele ervaring hebben over het algemeen een pak meer bezoekers. Daarin is over het het algemeen nog wel wat werk.
  • Bij Références zijn de cijfers voor het aantal bezoekers weer up to date, wees dus niet verrast als je dat aantal met 1200% hebt zien groeien tegenover februari.
  • Uit onderzoek van Indeed blijkt dat het aantal werkzoekenden vrij stabiel blijft de afgelopen maand. Het aantal vacatures daarentegen zou een enorme stijging doorgaan. Uit de cijfers blijkt dat aantal vacatures wel mee te vallen, we zien een minimale stijging van zo’n 2%, met een pak minder bezoekers (-15%).

Inzichten Februari 2022

Wat zijn enkele overkoepelende inzichten?

  • Vorige maand zagen we dat er vergeleken met een jaar geleden heel wat vacatures bijgekomen zijn. Die stijging zet zich heel zachtjes verder, maar echt grote veranderingen zien we deze maand niet.
  • Wat wel opvalt is dat er een daling is in het aantal vacatures voor jongeren, maar het aantal bezoekers op die vacaturesites steeg met maar liefst 108,85%. De Belgische jongeren zijn actief op zoek naar werk. Logisch ook, want na onze studies gaan we werken. Toch daalt het aantal vacatures voor deze doelgroep. Hoe dat komt? Misschien hebben werkgevers deze periode wat minder ingezet op jobboards. In februari vorig jaar was dit alleszins niet het geval, het is dus niet te wijten aan de periode van het jaar.
  • Er zijn nog steeds weinig jobboards die inzetten op Google For Jobs. Amper 1 op 5 van de jobboards uit onze index maakt er al gebruik van.

Inzichten Januari 2022 - 1 jaar BVI

De balans na 1 jaar BVI

Waar staan we na een jaar employee hunting? Welk effect heeft de corona epidemie gehad op de huidige jobmarkt? Zijn er überhaupt nog mensen op zoek naar een job? Bekijk hier de belangrijkste inzichten uit 2021.

Wat zijn de inzichten na 1 jaar BVI?

  • Meer en meer vacatures
    We zien deze maand meer dan een verdubbeling van de openstaande vacatures tegenover januari vorig jaar. Momenteel staan er 2 493 078 gepubliceerd. In januari 2021 waren dat er maar 1 129 438. De jobboards met de grootste stijging in aantal vacatures zijn JobToMe, Glassdoor, VDAB, Indeed en SimplyHired.be.
    Kijken we nu terug naar een maand geleden, dan valt het op dat het aantal vacatures nog licht gestegen is, maar het aantal bezoekers wel daalde. In tegenstelling tot Amerika met “the great resignation” blijven Belgen na de covid pandemie juist meer bij hun huidige werkgever dan voor de pandemie.
  • Steeds meer bezoekers
    We zien ook een stijging van ongeveer 4 miljoen in de bezoekersaantallen op de 50 jobboards. Deze stijging is vooral te wijten aan de groeiende populariteit van LinkedIn. Niet elke LinkedIn gebruiker is actief op zoek naar een nieuwe job dus de stijging van 4 miljoen moeten we toch met een korrel zout nemen. Het populairste jobboards is momenteel LinkedIn, gevolgd door VDAB, Jobat, Indeed en TrovIT.
  • Nieuwe jobboards
    Sinds de start van de BVI in januari 2021 zijn er enkele nieuwe jobboards toegevoegd en ook een aantal verwijderd. Jobboards die te klein waren of niet meer bestaan, zijn uiteraard uit onze lijst verwijderd.

Inzichten November 2021

We zijn er even tussenuit geweest!

En dat hebben jullie gemerkt. Wanneer het druk wordt met onze klanten springt de Belgische Vacaturesite Index al snel wat lager in onze prioriteitenlijst, en dat mag niet gebeuren. Mea culpa dus, we proberen er terug wat regelmaat in te brengen!

 

Wat zijn enkele overkoepelende inzichten?

  • Een pak minder bezoekers in november t.o.v. de maand voordien, maar wel weer meer vacatures. Bij JobToMe, Bouwjobs en JobsInBrussels zien we zelfs (bijna) een verdubbeling van het aantal geplaatste vacatures, wauw! Die niche jobsites dus zeker in het oog houden.
  • Actiris en SymplyHired zagen wel een grote toename in hun bezoekersaantallen van november. Benieuwd hoe ze dat hebben klaargespeeld en of ze het vol kunnen houden!
  • We zijn nog niet van deze pandemie af, maar bedrijven zijn dus wel meer en meer op zoek naar de juiste mensen. De gemiddelde omzet herstelt zich in de meeste sectoren. Vooral Horeca en reisbureaus blijven het uiteraard moeilijk hebben.
  • Het gebrek aan juiste profielen houdt dus vooral de groei van bedrijven tegen. We zijn weer klaar om uit te breiden.

 

Inzichten Juli 2021

Wat zijn enkele overkoepelende inzichten?

  • Enkele weken geleden schreven we nog dat het aantal vacatures gedaald was, maar dit was gewoon een momentopname zo blijkt een maand later. Zo meldde VDAB begin augustus dat ze terug op het niveau van 2019 zijn gekomen, wat betreft het aantal openstaande vacatures. Zo zijn er tussen augustus 2020 en juli 2021 16,4% meer vacatures (dat komt neer op net geen 300.000) bijgekomen zijn dan in de periode ervoor. De Vlaamse werkgevers zoeken dus terug meer mensen dan voor de coronapandemie.

Google heeft de eigen zoekopdrachten in juli eens onder de loep genomen en bevestigt een gevoel dat we allemaal wat hebben: we kijken vooruit. Naast meer zoekopdrachten mbt toeristenbestemmingen, zoekt men over de hele wereld veel meer naar werk. Dat mensen in juli 2021 bijna dubbel zo vaak op zoek zijn naar nieuw werk in vergelijking met juli 2020 lijkt me niet meer dan logisch. Weinigen hebben vorig jaar de stap naar nieuw werk gezet. Wat dit interessant maakt is dat er 40% meer zoekopdrachten kwamen die met thematiek “work life balance” te maken hebben. En dat men dubbel zoveel zoekopdrachten dan vorig jaar registreert op zaken zoals “follow up email after interview”. Dus niet enkel zoeken mensen opnieuw meer naar werk, ze verwachten ook meer van de nieuwe werkgever en de recruiter. 

Inzichten Juni 2021

Wat zijn enkele overkoepelende inzichten?

  • Voor het eerst sinds januari en de start van de Belgische Vacaturesite Index zijn er maand op maand heel wat vacatures verdwenen. Vermoedelijk zijn er al heel wat vacatures die sinds begin dit jaar op staan en die nu uit de systemen verdwijnen. Maar zowel bij de vacaturesites waar de jobs betalend & manueel toegevoegd worden (denk: Jobat, StepStone, Références, …) als bij de automatische scrapers (Indeed, Jooble, JobToMe, …) zakt het aantal openstaande vacatures in juni. Betekent dit dat er minder vacatures bijkomen? Of dat de recruiters/HR managers op vakantie zijn vertrokken waardoor er zaken nog blijven liggen? Of gewoon oude, reeds ingevulde, vacatures die opgeschoond worden in de verschillende systemen? We volgen sowieso op naar de toekomst, maar interessante trend om te volgen.
  • De studenten begeven zich op de jobmarkt. Dat is een open deur intrappen, maar wordt wel bevestigd in de bezoekersaantallen op de specifieke jobsites voor studenten. Daar zien we bij alle drie stijgingen (+1,41%, +10,94% & +41,99%) van aantal jongeren dat die websites bezoeken. Dus de eerste groep studenten die aan het afstuderen zijn of ondertussen afgestudeerd zijn, zijn hun blik op “en wat nu?” aan het richten.
  • In juni zijn ook de versoepelingen van Corona verder toegenomen, waardoor de modale Belg meer vrijheden kreeg. Dat zien we ergens ook bevestigd in het aantal vacatures dat gelanceerd wordt voor verkoopsmedewerkers binnen de retailsector. Op zowel FashionUnited als OnlySalesJob zien we ferme stijgingen van het aantal openstaande vacatures. Meer dan verdubbeld bij FashionUnited en bijna maal 2,5 bij OnlySalesJob. De sector die, net zoals horeca, vermoedelijk heel wat mensen heeft zien vertrekken in 2020, zit nu terug volop in de aanwervingsmodus.

Inzichten Mei 2021

Wat zijn enkele overkoepelende inzichten?

  • Een bevestiging van de afgelopen maanden: stijgende lijnen. De grote, algemene spelers hebben op een maand tijd zo’n 76% meer bezoekers aangetrokken. En tegelijkertijd bieden ze ook zo’n 13% meer vacatures aan dan in april. Al valt het wel op dat zowel VDAB als Indeed, de bekendste organisaties eigenlijk minder (-2% en -8% respectievelijk) bezoekers aantrekken dan in januari. Ook al blijft het aantal vacatures wel stijgen.
  • Het toont een soort verbreding van de zoektochten aan, want het totaal aantal bezoekers op jobboards en vacaturesites stijgt (+53% tov januari), maar de laatste maanden minder op de gekende spelers. Dus je kan wel concluderen dat kandidaten minder snel naar de grote spelers gaan, of dat meerdere mensen hun weg vinden naar kleinere, nieuwere vacaturesites.

Inzichten Maart 2021

Wat zijn enkele overkoepelende inzichten?

  • De trend zet zich voort, vooruit in de arbeidsmarkt. Meer mensen hebben de jobboards in maart bezocht, meer vacatures verschijnen op de jobboards. Het aantal bezoekers steeg net geen 1% over de maand februari, het aantal vacatures steeg net geen 4%. En het effect loopt ook door bij de verschillende niche spelers. Bij ingenieurs is het aantal werkzoekenden met gemiddeld 7% gestegen, bij de jongeren gemiddeld 1,75%, bij de zorg ook 7%. Er zijn meer bezoekers op die sites omdat er meer werkzoekenden zijn, maar anderzijds kan het ook zijn dat kandidaten hun weg makkelijker vinden naar de niche vacaturesites.
  • De bounce rate ligt gemiddeld op 53%. Wat is bounce rate? Het aantal mensen dat op je website komt en daarna terug de website verlaten en geen andere pagina open klikken. Ze komen en ‘bouncen’ weg zonder andere pagina’s te hebben bezocht. Algemeen wil je die zo laag mogelijk, want dat betekent dat je site mensen ook iets anders aanbiedt dat enkel datgene waarvoor ze die specifieke pagina bezochten. En in HR context is 53% aan de hoge kant, want eigenlijk zegt dit dat maar 1 op 2 kandidaten ook meerdere vacatures bezoekt voor ze de site weer verlaten.

Inzichten Februari 2021

Wat zijn enkele overkoepelende inzichten?

  • Dat er, ondanks deze tijden, veel beweegt op de vacaturesites. Daarmee bedoelen we vooral dat er veel meer bezoekers zijn geregistreerd en dat er veel meer vacatures toegevoegd worden. Zo zijn er 629.536 extra (+6,9%) bezoekers geweest op de verschillende jobboards dan in januari, wat traditioneel een van de sterkste maanden is mbt jobzoektocht. En ook het aantal vacatures steeg met +58%. De bedrijven zoeken meer mensen en de mensen zelf zitten meer en meer in het proces om een nieuwe job te verkennen. Of er dan ook echt veel meer sollicitaties zijn geweest op die jobs, dat kunnen we (nog) niet achterhalen.
  • Gemiddeld blijven de werkzoekenden zo’n 5 minuten 40 seconden op de jobboards rondsurfen. Waar we bij een aantal jobboards toch grote uitschieters vinden, dat er toch langer op de pagina verbleven werd. Des te langer de gemiddelde werkzoekende op de site blijft, des te meer zij aan het verkennen zijn. Dit kan dus een indicatie zijn dat de UX (user experience) hen heel erg hard bevalt, of dat het inhoudelijk aanbod van jobs sterk aansluit bij hun verwachtingen. Des te hoger de time on site, des te sterker de vacaturesite scoort.
  • Google For Jobs. De nieuwe feature van Google is er nu zo’n halfjaar en toch zien we dat heel veel van de vacaturesites niet klaar zijn om hun jobs ook via Google For Jobs te laten indexeren. Google moet eigenlijk de toegang krijgen om de vacatures en de belangrijkste info daarvan te scrapen. Hiervoor is gestructureerde data belangrijk. Op dit moment worden maar 18% van de jobs via de jobboards meegenomen in Google For Jobs. Daar is dus nog werk aan de winkel. Wil je trouwens zelf ook weten of de jobs op jouw jobsite wel geïndexeerd worden? Test het dan even via deze link.

Inzichten Januari 2021

Eerst bekijken we even de overkoepelende en algemene resultaten:

  • Deze eerste analyse leert ons dat er best veel jobboards zijn in België. In de maand januari zijn er miljoenen Belgen op zoek gegaan naar een nieuwe job. Traditioneel ook de maand waarop de meeste verschuivingen gebeuren, maar zelfs in deze Covid-tijden lijkt deze trend door te lopen. Even afwachten wat het verschil met februari zal zijn.
  • Van de officiële kanalen zie je al dat er een groot verschil zit in het bereik van VDAB (Vlaams gewest) ten opzichte van Actiris (Brussels gewest) en LeForem (Waals gewest). VDAB bereikt bijna 4 keer meer werkzoekenden dan LeForem en bijna 50 keer meer dan Actiris. VDAB biedt weliswaar 2,8 tot 3,4 meer jobs aan dan de twee andere platformen. Maar vooral op Actiris zit er een groot verschil tussen het aantal werkzoekenden die hun weg vinden naar de openstaande vacatures ten opzichte van het aantal aangeboden vacatures.
  • Daarnaast merken we dat er heel veel platformen zijn die een enorme brede waaier aan jobs aanbieden. CareerJet, Mitula, SimlpyHired, MyJob & Indeed hadden allemaal minstens 75.000 openstaande vacatures op 31 januari staan. Deze worden simpelweg gecrawled bij verschillende platformen en Belgische werkgevers. De vraagt rest enkel of de bezoekers van die platformen ook effectief daar aan hun trekken komen. Bij CareerJet lijkt dat niet het geval te zijn (16K bezoekers, 115K openstaande jobs). Bij Indeed is er het tegenovergestelde effect (959K bezoekers, 115K openstaande jobs).

VDAB is de koning van de Belgische vacaturemarkt in januari.
10% tot 35% meer bezoek dan Indeed & Jobat respectievelijk.

Wat valt er ons ook nog op bij de kleinere spelers?

  • In het onderzoek naar deze Index zijn we op een heel aantal kleinere vacaturesites gekomen die echt hun eigen specifieke niche bespelen. Ben je op zoek naar een job in de automotive sector, dan vind je wel wet mogelijkheden op CarJob.be, ben je een architect, dan is er architectenjob.be, in de bouwsector heb je bouwjobs.be, enzovoort…
  • Dat deze kleinere niet dezelfde cijfers kunnen voorleggen dan de algemene spelers, is evident. Maar dat Lexgo meer unieke bezoekers heeft dan Actiris en 6 andere jobboards, zegt ons dat een niche ook zijn sterkte heeft. Je kan ervan uitgaan dat van die 25K unieke bezoekers allemaal wel open staan voor een job in de rechten. Hetzelfde geldt voor zorgjobs.be, bouwjobs.be, enz…
  • Ben je op zoek naar enkele specifieke profielen (in bouw, in techniek, in zorg, in marketing, in ICT, …), dan loont het wel om zeker ook die nichesites te bekijken en daar je jobs te plaatsen. Want er zomaar van uitgaan dat alle Zorgprofielen enkel naar StepStone of Indeed gaan om daar hun volgende carrièrestap te zetten, dat zou foutief zijn.

Wil je elke maand de nieuwste update ontvangen?

Schrijf je hieronder dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang elke tweede week van de maand onze inzichten rond de vacaturemarkt.

    Heb je interesse in een vrijblijvende sessie van 45 minuten waar we samen kijken welke rekruteringsuitdagingen jullie hebben? Geef dan hieronder even optioneel je telefoonnummer mee en dan bellen we even om een moment in te plannen.